Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Társasházi bérbeadás

  • Posted on:  2015. április 19., vasárnap 15:07
  • Írta: 

A bérbeadás témakörét járjuk körbe egy osztatlan közös tulajdonú (volt házfelügyelői) lakás bérleti díjának megemelése kapcsán. Biriné Hadházy Dórával beszélgetünk, aki 2000 óta foglalkozik társasházkezeléssel. Hogyan szabályozza a Társasházi Törvény a bérbeadást? Milyen bevételei és költségei keletkeznek a társasháznak a bérbeadással? Kik módosíthatják a bérleti szerződést?

Egy Pozsonyi úti társasház közgyűlésén döntöttek az osztatlan közös tulajdonú, volt házfelügyelői lakás és egy szuterén helyiség bérleti díjának módosításáról. A bérlőknek a következő hónaptól a megállapított bérleti díjon felül, 200 Ft/m2 közös költséget is kell majd fizetniük, és a társasház költségére vízórákat és villany almérőket is fel kell szereltetniük. Olvasónk azt kérdezi, hogy érdemes-e kockáztatni, hogy a több éve ott élő, megbízható bérlők felmondják a bérletet a megnövekedett költségeik miatt.

A Társasházi Törvény hogyan szabályozza a bérbeadást?

A Társasházi Törvény 13. §-a kimondja, hogy a közös költség viselésének szabályait a közösségnek a Szervezeti és Működési Szabályzatban kell rögzíteni. Itt kell leírni a külön tulajdonon belül nem mérhető közüzemi és más szolgáltatások díjának elszámolását és megfizetését is.

Jellemző gyakorlat, hogy a bérbeadó a bérleti díjon felül a közös költség megfizetését is a bérlőre terheli?

A magáncélú bérbeadásokra az jellemző, hogy a bérbeadás során a bérleti díj külön megállapodás tárgya, míg ezen felül fizetendők a közös költség és a közüzemi díjak.

De a bérbeadó, jelen esetben a társasház, dönthet úgy is, hogy a bérleti díjba beépíti a használattal kapcsolatos költségeket.

Egy társasháznak milyen közös költségei keletkeznek egy bérleménnyel kapcsolatban?

A közösség által bérbe adott, osztatlan közös tulajdonú lakás, üzlethelyiség használatával összefüggésben a társasháznak sokféle költsége keletkezhet. A bérleményben is keletkezik hulladék, amit el kell szállíttatni, vizet használnak, aminek víz-, és csatornadíját ki kell fizetni, ha nem közvetlenül utcai bejáratú a helyiség, akkor lépcsőházi világítást, esetleg liftet használnak a bérlők, a lépcsőházat a használatuk után takarítani kell, illetve részesülhetnek a társasházi biztosítás szolgáltatásaiból, amelynek díját szintén meg kell fizetni.

Így tehát a társasháznak költségei is keletkeznek a bérleti díj bevétel mellett.

Kinek előnyös, hogy a társasház költségére a bérleményekben almérőket szerelnek fel?

Véleményem szerint a vízóra felszerelése a társasháznak előnyös, hiszen így a ténylegesen elfogyasztott vízmennyiség után fizetik ki a víz- és csatornadíjat, és ez általában minden átalánydíjnál kedvezőbb szokott lenni.

Mit tenne a több éve ott lakó bérlő helyében, ha jövő hónaptól a bérleti díjon felül a közös költséget is be kell fizetnie?

Egy bérleti szerződés mindig kétoldalú megállapodás. Ha eddig is rendelkeztek szerződéssel, akkor bizonyára abban az is szerepel, hogyan lehet módosítani a fizetendő költségeket. Ha eddig nem rendelkeztek szerződéssel, akkor a tulajdonosok is megtehetik javaslataikat a szerződés feltételeire, legfeljebb újabb közgyűlésnek kell dönteni arról, elfogadják-e az új javaslatokat. Célszerű a módosítások kapcsán tanulmányozni, mi szerepel a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában a bérbeadással összefüggő közös költség fizetéséről.

A bérleti díjon felül történő közös költség fizetés kérdésében az legyen a mérvadó, máshol milyen áron tudnak hasonló ingatlant bérelni. Ha a bérleti díj és a közös költség fizetése nem kedvezőtlenebb, mint egy másik hasonló ingatlannál, akkor nincs értelme költözni.

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 1752 alkalommal