Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Társasházi felügyelet

  • Posted on:  2015. augusztus 06., csütörtök 15:09
  • Írta: 

A társasházi törvény 2014. február 1-jén hatályba lépett módosítása szerint „a társasház szerveinek, e szervek működésének törvényességi felügyeletét … a jegyző látja el”.

Felügyelet nélkül

A ma is hatályos társasházi törvény 2003-ban született, többször módosították. A társasházak törvényességi felügyeletét 2010 elejétől az ügyészség látta el. Ha a törvényesség nem volt biztosítható, akkor az ügyészség a bírósághoz fordulhatott. Ezt a szabályt a kormány 2010. június közepén - törvénymódosítással - kivetette a társasházi törvényből. Azóta törvényességi felügyelet nélkül működtek a társasházak.

2014. február 1-jétől a társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők látják el, a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzés szabályai megfelelő alkalmazásával. Az erre vonatkozó módosítást december közepén szavazta meg a parlament, melyet a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényhez a zárószavazás előtt adtak be.

Vélemények a jegyzői felügyeletről

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) által összeállított törvénymódosító javaslatcsomag is első helyen említette a törvényességi felügyelet visszaállítását, ezért a szervezet üdvözli a változást - közölte az egyesület, Bék Ágnes elnökre hivatkozva, írta a hvg.hu.

A jegyzők csak a Szervezeti és Működési Szabályzat által létrehozott szervezet és annak működése felett gyakorolhatnak törvényességi felügyeletet.

„A jegyzők új feladata lényegében a társasházi konfliktus kezelése. Ez hatalmas munkateher az egyébként sem alulfoglalkoztatott önkormányzati jegyzőknek.

A jegyzők csak az szmsz által létrehozott szervezet és annak működése felett gyakorolhatnak törvényességi felügyeletet. Ez okozza azt is, hogy egyáltalán nem gyakorolhatnak semmilyen felügyeletet a szervezettel nem rendelkező, hatlakásosnál nem nagyobb társasházak fölött. A jegyző megvizsgálhatja a közös képviselet, a számvizsgáló bizottság és a közösség más szerveinek a működését abból a szempontból, hogy megfelel-e a jogszabályoknak, az alapító okiratnak, az szmsz-nek, ideértve a házirendet is.

Ha a társasházközösség működésének törvényessége másképpen nem biztosítható, a jegyző keresettel fordulhat a bírósághoz, de nem teheti ezt olyan ügyekben, melyekben nincs törvényességi felügyeleti joga.

A jegyző csakis a társasházközösség ellen indíthat pert, mert perbeli jogképessége csakis a közösségnek van, az egyes társasházi szerveknek nincs. A jegyzőnek nincs semmilyen jogi eszköze arra, hogy az ítélet végrehajtását kikényszerítse. Marad tehát az önkéntes teljesítés reménye…” – olvasható a Népszabadság február 17-i számában egy ügyvéd szerzőtől.

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Megjelent: 983 alkalommal