Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Társasházak biztosítás nélkül

  • Posted on:  2015. máj. 31., vasárnap 22:33
  • Írta: 

Teljes a káosz a társasházak biztosítása körül. A lakók többsége nem tudja, van-e egyáltalán bármiféle kártérítési garancia az épületre, ahol élnek. Mások viszont tévesen úgy hiszik, a közös biztosítás a lakásokra és azon belül az ingóságokra is érvényes. Jó néhány lakóközösség viszont egyetlen fillért sem költ biztosításra. Egy független biztosítási alkusz kommunikációs és értékesítési igazgatója beszélt tapasztalatairól, a lakás- és házbiztosításokról.

Ahány biztosító, annyiféle, társasházakra szabott kártérítési „csomag”

Az emberek többségének fogalma sincs róla, van-e bármiféle biztosítás a házra, ahol sokadmagukkal élnek, s ha van, akkor az, mire terjed ki, s adott esetben mennyi kártérítést garantál – mondta Németh Péter.

A kommunikációs és értékesítési igazgató szerint a közös képviselők többsége maga dönt arról, melyik biztosító ajánlatát tárja a lakógyűlés elé, anélkül, hogy alaposan megismerné az összes többi lehetőséget, így aztán csupán üzletkötői lobbi és rámenősség kérdése, hogy akár az első ajánlatot elfogadja a közösség. Pedig ahány biztosító, annyiféle, társasházakra szabott, jobbnál jobb „csomag” létezik, s gyakran meglepően alacsony díjért, havonta néhány ezer forintért is a lehető legjobb kártérítési szerződést lehet kötni – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ennek ellenére a társasházak egy jelentős része éppen ezen a fontos tételen spórol, s ha leég a ház, szétfagy a járda vagy a parkoló, esetleg eltörik egy vízcső, akkor sehonnan nem érkezik segítség.

A társasházra kötött szerződés véget ér a lakások falainál

A lakók egy részének viszont meggyőződése: a közös képviselő olyan fantasztikus szerződést kötött az épületre, hogy a lakásokra külön már nem is kell. Sajnos, erre is számtalan példa van, s a döbbenetes félreértés csak akkor derül ki, amikor valamelyik lakás kiég, elázik, vagy éppen kirabolják.

A károsult a biztosítónál tudja meg, hogy az a szerződés, amely a házra érvényes, a lakások falánál és a bejárati ajtónál véget ér, s a benti értékekre nem vonatkozik.

Vagyis, odaveszett minden, s nincs kártérítés. Ez egész életre tönkretehet egy családot – szögezi le az igazgató.

Ugyanarra a biztosítási „eseményre” csak egy helyről lehet kártérítést kapni

A másik jellemző hiba éppen az ellenkezője: gyakran a lakóháznak és a tulajdonosoknak külön is van biztosításuk a közös helyiségekre, falakra, ajtókra, stb. Ez felesleges pénzkidobás, hiszen ugyanarra a biztosítási „eseményre” csak egy helyről lehet kártérítést kapni. Ezeket az átfedéseket szakértők segítségével könnyen, gyorsan ki lehet zárni.

Németh Péter szerint a lakók akkor járnak el a leggondosabban, ha a közös képviselő közreműködésével egy profi biztosítási alkuszon keresztül kérnek ajánlatot. Ezeknek a cégeknek a weboldalaikon – is – minden biztosító ajánlata egy helyen megtalálható, így könnyű és gyors az összehasonlítás, a lehető legkedvezőbb konstrukció kiválasztása.

Kassai Gizella

 

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Megjelent: 1003 alkalommal