Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Akit a közös képviselőség megtalált

Beszeda Tamás informatikát tanított felnőttoktatásban. Egy régi kollégája, aki társasházkezeléssel foglalkozott, megkérte, segítse a munkáját. Látta a kihívásokat, elvégezte a tanfolyamot, megszerette ezt a munkát, és sorra jöttek az eredmények is, amik döntését visszaigazolták, érdemes volt váltani. Beszeda Tamás, az ADRIA-KONTAKT Társasházkezelő Szolgáltató Kft. vezetője, 2003 óta gazdája a rábízott társasházaknak, vele beszélgettem jó és rossz tapasztalatairól, bizalomhiányról és ennek okairól.

Mit kell tudnia egy közös képviselőnek?

Közös képviselő a szakmám, de nem vagyok jogász, könyvelő, villanyszerelő, takarító.

Nem is merném bevállalni. Tudni kell, hogy melyik feladatkörben hol van a határ.

Láttam olyan közös képviselőt, aki úgy döntött, ő képviseli a társasházat a bíróságon. Sokba került ez a tapasztalat az általa „képviselt” háznak. Véleményem szerint a jogi képviseletet az ügyvéd lássa el.

Műszaki tapasztalataim alapján meg tudom állapítani, hogy kész van-e a felújítás. De az átadásra kerülő munka valóban a műszaki minőségének megfelel-e, az a műszaki ellenőr feladata.

Ha beázás történt, persze vannak ötleteim, de nem én vagyok a szakember. A szakmunkát vízszerelő kollégáim végzik el.

A társasház könyvelését is meg tudnám csinálni, de házainkban a könyvelést a nagy szakmai rutinnal rendelkező könyvelő végezi el, ahogyan például a takarítást a takarító.

Nem drágítja-e ez meg a közös képviseletet?

Az általunk adott árajánlatokban a teljes körű közös képviselet díja szerepel a könyvelési díjjal együtt. Ezáltal tudjuk biztosítani a hosszú távú együttműködés eredményességét.

Ha átvesz egy társasházat, mennyi idő kell, hogy látszódjanak az eredmények?

Legalább másfél év.

A mi házunk borzalmas ház, ki fogják csinálni magát – figyelmeztetett nemrég egy lakó.

Nézzük meg másfél év múlva az éves beszámoló közgyűlést, mondtam. Higgyék el, ott már érezni lehet a változást. A ház morálja is változik. Ha a tulajdonosok megértik, hogy a közös képviselő legfőbb feladatának tényleg a Társasház érdekeinek képviseletét tekinti, akkor a józan embereket maga mögé tudja állítani, és már legalább nem akadályozzák a munkáját, néhányan talán még segítik is.

Mentségükre, nagyon sok a rossz tapasztalat.

A közös képviselőről az jut az emberek eszébe, hogy „ő az, aki ellopja a pénzünket”. Általános a bizalmatlanság. Nehéz innen indítani.

Másfél hete vettem át egy házat, közgyűlést tartottam. Egy ember, akivel eddig nem találkoztam, azt kérdezte, tudnék-e információt adni a társasház pénzügyi helyzetéről.

Azt válaszoltam neki, hogy amint bemegyünk a bankba, megkapom az adatokat, és azokról hírlevélben tájékoztatok mindenkit.

Miért higgyem el ezt Önnek? – kérdezte a férfi. És egy pillanatra megállt bennem az ütő.

Miért ne hinné el ezt nekem? Sose láttuk egymást, nem ismerjük egymást, én leszek az új közös képviselő – válaszoltam.

De valóban nagyon sok a rossz tapasztalat.

Tudjuk, hogy a szakmánkban dolgoznak olyanok, akiket a tényleges napi haszonszerzés vezet. Lekaszálják, ami lekaszálható, és továbbállnak. És vannak olyanok, akik évek hosszú során keresztül dolgoznak becsülettel.

Ha lekaszálós – továbbállós közös képviselő helyét veszi át, tesz feljelentést?

Nagyon kerülöm. Egyrészt tudom, a közös képviselő munkájában könnyű hibát találni. Nincs olyan, akiében nem lehetne.

A közös képviselő elsődleges feladata, tevékenységének a lényege: a társasháznak jó legyen, a közösség érdekeit nézze.

A társasház alapvető érdeke, hogy ha úgy tűnik, több millió Ft hiányzik a kasszából, akkor visszakapja azt.

De ha csak pár százezer, és csak gyanú van rá, nem egyértelmű, érdemes-e belemenni egy több éves nyomozási periódusba, érdemes-e az ügyvédi és a perköltséget kifizetni, hogy ehhez az összeghez hozzájusson a ház. Érdemes-e a házat elvinni ebbe az irányba, és mindenképp az előző közös képviselőt kikiáltani minden társasházi baj okozójának?

Másrészt, ha átveszek egy házat, látom, milyen állapotban adják át. Bármennyire is szidják a lakók az előző képviselőt, látom, hogy kapom meg a ház anyagait, hogyan foglalkoztak a házzal (pénzügy, könyvelés, kapcsolattartás). Ha ezek rendben voltak, az ember él a gyanúperrel, hogy az előző kolléga is mindent megtett, ami addig tőle telt.

Mikor érezte, hogy már nem kezdő a szakmában?

Nagyon sok mindent lát és hall az ember, de még nem tapasztalt. Amikor a legelső házánál a legelső beszámoló közgyűlése van, és 1 évet már végigküzdött egy társasházzal, azt követően már tudja a minimumot, amivel elindulhat ebben a szakmában, de az igazi tapasztalat csak hosszú évek munkája után alakul ki.

10 év után talán már el merem mondani, hogy bármilyen ház bármilyen problémáját tudom már kezelni.

Hányfélék a társasházak? Milyen tipikusnak mondható problémákat kell megoldani?

Van kevés albetéttel elit környéken társasházam, ott közüggyé válhat az, hogy a zöldre festett pinceablakok árnyalata miért nem világosabb. Egy belvárosi régi építésű társasházban pl. megoldásra váró mindennapos probléma, hogy emberi fekália van a folyosón. Panelben pl. a központi fűtésből eredő költségmegosztás, a panelszigetelés tipikus feladat.

De mindegyikben vannak standard elemek, és sajnos a negatív emberi „tényezők” is állandóak, legyen az a legkisebb, legnagyobb, legújabb, legrégibb társasház.

Milyen a közgyűléseken a kulturáltsági szint?

A közös képviselőn is múlik, hogy „megtanítsa”, hogyan kell (együtt) működni, ha egy közösség még nem nőtt fel arra a szintre. Egy közgyűlés leképezése a mai magyar közéletnek. A többség dönt, a kisebbség pfujol és köpköd, ki milyen stílusban teszi, ezt kell a közös képviselőnek terelgetni.

A társasházi törvény egyértelműen kimondja, a többség dönt, és a döntés mindenkire kötelező.

Ennek az elfogadása éppúgy nem működik, mint országos szinten.

A kisebbségnek el kell fogadnia a többség véleményét, de hallgattasson meg a másik fél is, azaz a kisebbség kulturált módon megfogalmazott véleményét is meg kell hallgatni. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy erőből közös képviselünk.

Milyen nehézségei vannak a szakmájának, milyen örömök érik?

Nehézsége, hogy olykor vasárnap, karácsonykor, húsvétkor kell cselekedni, de alapvetően szeretem ezt csinálni.

Nem szeretem viszont a fölösleges köröket. Sok társasházamban, közös költség perekhez visszamenőlegesen kell 10 évvel ezelőtti adatokat előkeresnem, úgy hogy a társasházat 2006-ban vettük át. Más dolgát végzem el visszamenőleg, miközben nincs kimutatás, jó esetben bankszámlák vannak, amiket egyesével végignézegetünk, amelyek mind időrabló, felesleges körök.

Azt várnám el a többi közös képviselő kollégámtól, amit én magam is megteszek, ezért sokszor kell csalódnom egy ház átvételekor.

Ami jó a szakmában, az a folyamatos fejlődési lehetőség, mind emberi, mind cégvezetői síkon.

A folyamatos előrehaladás lehetőségét a folyamatos kihívások teszik lehetővé. Úgy érzem, sok ház közös képviseletét tudnám még cégemmel ellátni, sok problémát tudnék még megoldani.

Nagyon örültem annak is, hogy az ünnepek alatt néhány tulajdonos spontán felhívott, kellemes ünnepeket kívánt, megköszönte a munkánkat, és megköszönte, hogy én vagyok a közös képviselője.

Kassai Gizella

Megjelent: 1514 alkalommal