Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

A Napsugárház Vera nénije

Filó Imréné 10. éve igazgatja a Tomori úti I. Lakásfenntartó Szövetkezetet, és 2015-ben újabb 5 évre kapott felhatalmazást. Számos esetben sikeresen pályáztak. A megtakarításokból újabb felújításokat végeztek el. Egy igényesen kívül-belül felújított, családias légkörű panelházban találkoztam az örökifjú Vera nénivel. Mi a titka Vera néninek és a Tomori út 17-23.-nak? „Nem elég az útra lelni, az úton menni kell” – mesél a Napsugár ház Vera nénije a 10 éves út állomásairól és a jövőről.

„Nem elég az útra lelni, az úton menni kell.”

Amikor a tulajdonosok 2005-ben megválasztottak elnöknek, azt sem hitték el, amit kérdeztem. Huszonhat év alatt alig történt valami, nem volt már bizalom a Lakásszövetkezet vezetőiben. Megválasztásomkor Váci Mihálytól idéztem: „Nem elég az útra lelni, az úton menni kell.”

Rálelek az útra, és elindulok elől, ha velem jönnek, nagyon messze eljutunk, ígértem.

A tulajdonosok hitték is, meg nem is, de inkább nem, hogy megvalósulnak a célok.

2006-ban a 26 éves erkélyek teljes felújítására került sor. (Az úton állók ellenére.)

2008-ban a tulajdonosok, sokuk személyes meggyőzésével, 91%-a mondott igent a Panelprogramra. A projekt 210 millió Ft volt, a Lakásszövetkezet 134 millió Ft hitelt vett fel, és 67 millió Ft állami támogatást kapott. Sokan féltek, hogy jelzálog kerül a lakásokra. Egy év alatt megcsináltuk. És tavaly szeptember 2-án volt a végtörlesztés. A hitelt LTP lefedéssel kamatmentesen fizettük vissza. Eredmény 50% fűtés megtakarítás. A megtakarítás több volt, mint a nyílászárók nélküli törlesztő részlet.

2008-ban megszüntettük a szemétledobókat, ezzel 40 tulajdonost juttattunk tárolóhoz, és a szemét előtömörítő préssel havi közel 300 ezer Ft megtakarítást értünk el. Ezzel és az újabb beruházásokból elért megtakarítások adják az LTP lekötéssel, valamint az Önkormányzattól felvett kamatmentes hitelek törlesztését.

2010-ben lecseréltük a szennyvízhálózatot, a pince villanyvezetékeit, a kaputelefont, a belső világítást mozgásérzékelőre. Led izzók vannak az összes világítótestben.

2011-ben a teljes belső lépcsőház felújítását végeztettük el. Burkolás, festés, mázolás.

2013-ban önkormányzati kamatmentes hitellel felújítottuk a tetőt és a villámhárítót, a költségmegosztókat online rendszerre tettük – beszél az elmúlt időszak eredményeiről az elnök asszony.

Új fejlesztések, kisebb közös költség

A szellőző berendezést mindenképpen fel kell újítani, erre érvényes írásos szavazat van, de álmaink között van a víz melegítési hődíj kiváltása, de ez csak egy állami támogatással, pályázattal oldható meg – mesél Vera néni a terveiről.

2009-ben csökkentettük a közös költséget, s azóta nem emeltük, és terveink szerint 5 évig biztosan nem is fogjuk. A vízórák cseréjét is közös költségből fedezzük, mivel a hitelesítésük különböző időben aktuális.

Napsugarhaz vera nenije

 Az eredmények titka

A legfontosabb, hogy a közösség tagjait feltétel nélkül fogadjuk el, olyannak amilyen, még azt is, aki mindig szembejön. A közösség érdekeinek képviselete, a közös tulajdon gondos kezelése, a jó gazdálkodás. Természetesen ez nem megy egyedül. Nagyon fontos az Igazgatóság jó együtt működése, a tulajdonosok támogatása, bizalma, együttműködésük a feladatok végrehajtásában.

A közös munkánkkal elért eredményeinkre méltán lehetünk büszkék. Élvezzük a költségeink csökkenését, a ház állagának és értékének növekedését, és a megszépült környezetünket.

A tulajdonosok ma már az előre egyeztetett, jó célok megvalósításában, együtt működnek. Pl. 13 munkanap alatt 672 db vízórát (100 %-ban) lecseréltünk.

Ezúton köszönöm meg magam és az Igazgatóság nevében a Tisztelt Tulajdonosainknak az elmúlt 10 év s az újabb 5 évre kapott megtisztelő bizalmukat. Köszönjük az önkormányzati képviselőnk, Borszéki Gyula alpolgármester és munkatársai segítségét. De gondnokunk, Anikó munkáját is megköszönöm, aki éjjel-nappal készen áll a hibák elhárítására.

Boldog vagyok, hogy ilyen közösségért dolgozhatok, remélem, hogy egészségem engedi még soká a folytatást.

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 1128 alkalommal