Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Balesetveszélyes ügyek

  • Posted on:  2015. augusztus 06., csütörtök 22:42
  • Írta: 

Mit tehet a közös képviselő, ha kilóg a falból az áram alatt lévő vezeték, balesetveszélyesen foghíjas a korlát – és a társasháznak nincs tartaléka? A közös költség további emelését a lakók nemigen tudják vállalni.

Az önkormányzati többségű ház közös képviseletét leváltották. Levélírónk az újakkal nem elégedett: emelték a közös költséget, már a kiégett villanykörtéket sem cserélik ki, a falból kilógnak az áram alatt lévő vezetékek, a korlát hiányos, több helyen bárki kizuhanhat, a kaputelefon nem működik, a kapu nem zárható, és a balesetveszélyt sem hajlandóak megszüntetni. Biriné Hadházy Dóra, a SummAid Társas-Ház-Mester Kft. tulajdonosa válaszol az olvasói levélre.

A közös költség megemelése

A levélből számomra nem derült ki. Az emelés oka lehetett a társasház rossz pénzügyi helyzete, vagy a költségvetés deficites volta, mert a kiadásokat nem fedezték a befizetések, vagy a rossz állapotban lévő épület felújításának fedezetét akarták megteremteni. Mindezek ismerete nélkül a közös költség emelése jogos is lehet a közös képviselő részéről.

Elmaradt izzócserék

A társasházban a villanykörték cseréjének elmaradása érthetetlen, egyrészt azért, mert az égőcsere nem jelent nagy költséget, másrészt akár balesetveszélyes helyzetet teremthet egy rosszul vagy egyáltalán nem megvilágított lépcsőházi, folyosói szakasz. A megemelt közös költség miatt fel sem merülhet, hogy erre nincs pénzügyi fedezet.

A társasháznak nincs tartaléka

A végleges felújítás elvégzéséig legalább a baleset-megelőzést meg kell oldani. A korlátok hiányát átmeneti megoldással pótolni, fokozott óvatosságra figyelmeztető táblát, feliratot, matricát elhelyezni. Meg kell szüntetni a falból kilógó vezetékeket, meg kell javítani a kaputelefont, zárhatóvá kell tenni a bejárati kaput. Konkrét megoldást minden esetben a megfelelő szakember tud javasolni.

Amennyiben a társasház költségvetése az emelés ellenére sem teszi lehetővé ezeknek a költségeknek a kifizetését, akkor akár rendkívüli közgyűlésen lehet dönteni a balesetveszélyes állapot megszűntetéséhez szükséges munkák elvégzéséről, a pénzügyi fedezet (akár célbefizetéssel történő) biztosításáról.

Tulajdonosi összefogás

Érdemes lenne a Vagyonkezelőt és az Önkormányzatot is megkeresni, elmondani a problémákat, és segítséget kérni a megoldáshoz. Jó lenne, ha a tulajdonosok összefognának a saját társasházuk érdekeinek képviseletében, és közösen próbálnának megoldást találni a jelenlegi - vagy egy új - közös képviselővel.

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 1484 alkalommal