Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

A szépségnek ára van

  • Posted on:  2015. augusztus 21., péntek 18:12
  • Írta: 

Több társasház fog közre egy elvadult kertet, hosszú évek óta nem gondozta senki. Míg néhány tulajdonos szabadidejében rendbe tette, virágokkal beültette a társasházukhoz tartozó lekerített kertrészt. Száraz időben azonban a frissen ültetett növényeket locsolni kell, így a társasház közös vízfogyasztása megnőtt. A 18 albetétes házban csupán 3 vízórás lakás van. A napokban megtartandó közgyűlésen arról is fognak dönteni, hogy a vízórás tulajdonosokra 500 Ft/hó technikai vízdíjat terveznek kiróni. Mi ez a technikai vízdíj? Kiróható-e a vízórás tulajdonosokra? – kérdeztem Ináncsi Krisztiántól, a Palatinus Házkezelő Kft. tulajdonosától.

Mindenkire számolják a technikai vízdíjat, a közös vízhasználatból eredő fogyasztást.

A vízóra nélküli lakások vízdíját fő vagy m2 arányosan számolják ki, és ebben már benne van a technikai vízdíj. A vízórás lakások eddig nem fizettek vízdíjat a közösség felé. De a megnövekedett vízfogyasztás miatt ezt a technikai vízdíjat fizetik majd a vízórás tulajdonosok.

De úgy húznám ki a méregfogat, hogy a kerti csapot levízóráznám, hogy mérhető legyen a fogyasztás. A közös képviselő év elején/végén leolvassa, elszámolja, a pontos fogyasztás költségét, leosztja albetétre vagy m2-re.

Ha a kert nagy, és meg szeretném spórolni a csatornadíjat, akkor hitelesített vízórát szereltetek fel a kerti csapra. Ezt megterveztetjük, a Vízművek felé benyújtjuk a terveket, miután a Vízművek elfogadja, hogy a vízóra kerti csapon van, lejelenti a Csatornázási Műveknek, hogy ezen az órán esett fogyasztás után nem kell csatornadíjat fizetni. Ez a költségesebb megoldás.

Ha ez a beruházás pl. 10 év alatt térül meg, akkor az előbbi (nem hitelesített vízórás fogyasztásmérés) megoldást választanám.

A mérésügyről szóló 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény értelmében joghatással járó mérést kizárólag hiteles mérőeszközzel lehet végezni, ami azt jelenti, hogy a szolgáltató és az elkülönített vízhasználó közötti tényleges fogyasztás szerinti elszámolás alapja csak hiteles mellékvízmérő lehet. A jelenleg érvényben levő jogszabályok értelmében a lakás-mellékvízmérő(k) hitelességi ideje 8 év.

A történetünknek van folytatása, mert csaknem mindegyik kertszomszédos társasházban voltak lakók, akik a példát látva, rendbe tették kertjeiket.

Az Egyéni fogyasztás – közös fogyasztás című cikkünkben arról írtunk, ha egy tulajdonos nem olvassa le időben a vízóra állását, vagy sok havi késéssel, akkor ez a fogyasztást addig a közösség fizeti a szolgáltatónál.

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 581 alkalommal