Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Egyéni fogyasztás - közös fogyasztás

  • Posted on:  2015. augusztus 21., péntek 20:15
  • Írta: 

Egy tulajdonos rendszeresen nem olvassa le időben a vízóra állását, vagy sok havi késéssel. Az érintett tulajdonos fogyasztása így a közös vízfogyasztásban jelenik meg, amit a szolgáltatónál a közösség fizet ki – írja egy olvasónk. Mit tehet ilyen esetben a társasház, a közös képviselő? Biriné Hadházy Dórával és Márcsev J. Zsolttal beszélgetek.

Mennyire gyakori probléma, hogy a – jelen esetben víz – fogyasztást nem időben jelenti be egy tulajdonos? Mekkora kárt okoz ez a társasháznak?

Rendszeresen előforduló probléma, hogy a társasházi tulajdonosok nem adják le időben a víz almérőkön megjelenő fogyasztást. Ilyen esetekben a társasháznak kell kifizetnie a mulasztó tulajdonos helyett a vízdíjat. Amennyiben a mulasztó tulajdonos később pótolja az elmaradását, és elküldi az akkor aktuális óraállás adatait a szolgáltatónak, akkor a társasház felé a szolgáltató korrigálja az elszámolást (negatív számla).

Célszerű, hogy a közös képviselet maga is leolvassa a havi óraállásokat, és akár be is küldi a szolgáltatónak.

A jellemzően újabb építésű társasházakban, ahol az almérők közös területen (folyosókon) találhatók, a vízmű szolgáltató munkatársai leolvashatják az óraállás adatait.

Azokban a társasházakban, ahol az almérők a lakásokban találhatók milyen tapasztalataik vannak? Tipizálható-e, kik nem szoktak időben leolvasni?

A többség egyszerűen elfelejti, hogy ismét eltelt egy hónap, le kell adni az óraállásokat. Vannak olyan tulajdonosok, akiknek a lakása átmenetileg vagy tartósan üresen áll. Kis számban, de előfordul az is, amikor szándékosan nem történik meg az óraállás leadása, ezzel próbálják egyes tulajdonosok átmenetileg vagy tartósan csökkenteni a kiadásaikat.

A késve leolvasások mögött különböző okok állnak. Mit tehet a közös képviselő, hogy mindenki időben olvassa le a fogyasztását, így a közösségnek senkit nem kell meghiteleznie.

Ha minden hónapban emlékeztetjük a tulajdonosokat az óraállások leadásának közelgő idejére, akkor a feledékeny tulajdonosokat máris kipipálhatjuk a listánkon.

Azoknál a tulajdonosoknál, akiknek a lakása üresen áll, célszerű megállapodást kötni arról, hogy mindaddig, amíg nem lesz ismét lakott a lakás, nem kell havonta lejelenteni az óraállást, hanem a meglévő (változatlan) óraállásokat veszi figyelembe a közös képviselet. Természetesen, ha fogyasztás jelentkezik, akkor a megállapodás automatikusan érvényét veszíti az újabb megállapodásig.

A társasházaknak egyre inkább fel kell készülniük arra, hogy a nem együttműködő tulajdonosokkal szemben intézkedéseket hajthassanak végre. A Szervezeti és Működési Szabályzat ad lehetőséget arra, hogy a tulajdonosok rögzítsék ezeket az elveket. A víz almérők óraállás leadására vonatkozóan két alternatíva közül választhat a közösség:

A közös képviselő, az óraállás leadásának elmulasztása esetén, a tulajdonos részére átlagfogyasztást ír elő. Az átlag lehet a tulajdonos például kéthavi átlagfogyasztásának mértékével megegyező. De előírhat a tulajdonos folyószámláján egy fix összeget, adminisztrációs többlet díjként. Például 1.000 Ft/almérő/hó, amiért már nem éri meg takarékoskodni a víz almérők óraállásainak nem leadásával.

Az átlagfogyasztás előírása vagy a fix összeg meghatározása egyelőre nem megszokott lehetőségek. De úgy vélem, hogy a közösség pénzügyi stabilitásának védelmében meg kell tennie a szükséges lépéseket.

A szépségnek ára van című cikkünkben egy közös kert gondozása kapcsán a technikai vízdíjról írtunk.

Biriné Hadházy Dóra – Márcsev J. Zsolt – Kassai Gizella

 

Megjelent: 1071 alkalommal