Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Közgyűlési meghatalmazások

  • Posted on:  2015. szeptember 14., hétfő 13:06
  • Írta: 

A Kisebbség dönt a többség helyett című cikkünkben korábban írtunk arról, hogy gyakran előfordul, hogy olyan kevesen vesznek részt a közgyűlésen, hogy megismételt közgyűlésre van szükség, ami a törvényben felsorolt pár esetet kivéve, akár 1-2 tulajdonossal is határozatképes. Törvényes. De etikus is?

Mi történik akkor, ha egy tulajdonos, nem egy, de sok meghatalmazással érkezik a közgyűlésre, és többségbe kerül a jelenlévőkkel szemben. Olvasói levelek alapján a meghatalmazásról beszélgetek Biriné Hadházy Dórával, aki 2000 óta foglalkozik társasházkezeléssel.

Gondnokunk vállalkozói díjának emelését a közgyűlésen jelenlévő tulajdonosok nem szavazták meg. De gondnokunk lakóktól meghatalmazásokat gyűjtött, mellyel önmagának béremelést szavaztatott. Szerintem ez ízléstelen. Törvénytelen is? – kérdezi olvasónk.

20 éve gondnokok vagyunk egy társasházban. Közgyűlésre a tulajdonosok többsége (akik nem itt laknak) minket hatalmaz meg. Van-e összeférhetetlenségi törvény, mert a közgyűlésen visszadobták az összes meghatalmazásunkat. Jogos volt-e? – kérdezi egy másik olvasónk.

Mit mond a törvény? Mit mond a jó erkölcs?- kérdezem.

A gondnoknak adott meghatalmazás – véleményem szerint – etikátlan. A gondnok a társasház által foglalkoztatott személy: vállalkozási vagy megbízási, esetleg alkalmazotti minőségben végzi a munkáját.

A közgyűlés a munkája minősítésekor, a neki adott havi juttatás megállapításakor, véleményt fejez ki: elégedett-e az általa végzett munkával.

Amikor valamelyik tulajdonos a gondnoknak ad meghatalmazást, akkor nem a társasház által foglalkoztatott személyt, hanem a számára szimpatikus magánszemélyt látja. De kérdés, a gondnoknak tényleg megfelelő rálátása van a társasház ügyeire, gazdálkodására? Valóban megfelelően tudja képviselni a közösség érdekeit?

A magunk részéről úgy gondoljuk, sem a gondnoknak, sem a közös képviselőnek nem szabad elfogadni a meghatalmazást, hiszen így éppen az a tulajdonosi kontroll sérül, amelynek egyik megnyilvánulása a közgyűlés és az ott hozott döntések.

Igaz, egy törvény sem tiltja ennek elfogadását.

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 1618 alkalommal