Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Lakásvásárlás körültekintően

  • Posted on:  2015. szeptember 21., hétfő 23:28
  • Írta: 

Mit érdemes ellenőrizni, megismerni leendő otthonunk megvásárlása előtt? – kérdezi egy lakásvásárlás előtt álló olvasónk. Rengeteg kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat, ha az adásvétel előtt pontosak az ismereteink a szerződési feltételekről, ismerjük a társasház és a lakás műszaki állapotát. Mire figyeljünk, mielőtt életünk legértékesebb vagyontárgyát megvásároljuk? – Biriné Hadházy Dórával beszélgettem, aki 2000 óta foglalkozik társasházakkal, 2005-től pedig üzletszerűen társasházkezeléssel.

Ellenőrizze a társasház, a lakás műszaki állapotát!

Mielőtt igent mondana a kiválasztott lakásra, érdemes ellenőrizni a társasház és a lakás műszaki állapotát.

„Ne elégedjen meg az eladó ismertetőjével, mert ha nem is vezeti rossz szándék, de nem érdekelt a vevő teljes körű tájékoztatásában."

Kérdezze a közös képviselőt!

Ha nem kapott az eladótól Szervezeti és Működési Szabályzatot, kérjen a közös képviselőtől, és olvassa el.

„Ismerje meg a közösség által elfogadott szabályokat, és az ezek mögötti tulajdonosi szándékokat."

Nem ért egyet a házirend tiltásaival

Ha adott tiltást nem tudja elfogadni, gondolja végig, ebben a közösségben akar-e élni, vagy új lakóként szembemegy a normával, kiharcolja magának a lehetőséget. De ez nem a legszerencsésebb indítás egy új közösségben.

„Gondolja végig, hogy egyes szabályok mögött milyen tulajdonosi szándék húzódik meg, s ha új tulajdonosként nem is ért egyet a szabállyal, meggyőzhető-e a közösség a módosításról."

Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a közös képviselőtől.

A közös udvar használata

Ha van belső udvar, érdeklődjön ennek használatáról. Most se elégedjen meg az eladó tájékoztatásával! Ha a lakás pl. közvetlen kertkapcsolatos, az eladó mondhatja, milyen kellemes az udvaron reggeli kávézni, este borozgatni a kedvessel, mindaddig, amíg egy pihenni vágyó szomszéd, nem éppen udvarias hangnemben, figyelmeztetni fogja az udvarhasználat szabályaira. Közvetlen kertkapcsolat esetén mindenképpen ellenőrizze a tulajdoni lapot, alapító okiratot: valóban tartozik-e kertrész az ingatlanhoz.

„Eladáskor igen vonzó a közvetlen kertkapcsolatot a lakáshoz tartozó kertrésszel azonosítani, de új tulajdonosként kellemetlen szembesülni azzal, hogy a lakásunkból kivezető ajtó közös udvarra vezet, és ott csak a közösség által – a vétel során nem megismert – szabályok szerint kell élnie."

Mire figyeljen még

  • Tájékozódjon a társasház anyagi helyzetéről, mennyi a havonta fizetendő közös költség, van-e felújítási alap.
  • Van-e vízóra? Ismerje meg a vízfogyasztás elszámolásának szabályait!
  • Ha központi kazán biztosítja a meleg víz és fűtés ellátását, tájékozódjon az elszámolás módjáról!
  • A közüzemi szolgáltatóktól és a közös költség tartozásról is kérjen nullás igazolást!

A lift átmenetileg nem működik című cikkünkben írtunk arról, miért figyeljünk a lakás épületen belüli elhelyezkedésére is. Beköltözzünk-e csípőprotézissel egy társasház felső emeletére.

Mindenképpen érdemes időt és energiát szánni a tájékozódásra, mielőtt élete legértékesebb vagyontárgyát megvásárolja.

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 1378 alkalommal