Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

52-ből 51 jelen

  • Posted on:  2015. október 12., hétfő 21:47
  • Írta: 

A bérlő nem tudta megvárni az ellenőr érkezését, ezért nemcsak az érintett lakást, de mind az 52-t , nem kapcsolták vissza a gázszolgáltatásba. Ha az ellenőr 20 percet várni tudott volna, megérkezik a tulajdonos.

Biriné Hadházy Dóra – aki 2000 óta foglalkozik társasházakkal, 2005-től pedig üzletszerűen társasházkezeléssel – elmesélt egy történetet a praxisából, majd közösen levonjuk a tanulságot.

A gázvezeték-hálózat felújítása során 52 lakásban szünetelt átmenetileg a gázszolgáltatás. A lakások többségében a tűzhely és a vízfelmelegítés is gázüzemű készülékkel történt, így a felújítás ideje alatt a lakások többségében sem meleg víz, sem vízmelegítési lehetőség nem volt.

A gázvezeték-hálózat felújítását követően, a műszaki átvétel során minden, a gázóra leszerelésével érintett lakásba be kell jutni az ellenőrzést végző szakembernek. Hacsak egy lakásba nem sikerül bejutni, a műszaki átvételt már sikertelennek minősítik, s a következő időpontig egyetlen lakásban sem lesz gázszolgáltatás.

Egy időpontra megszervezni 52 lakásba történő bejutást, a mai rohanó világban, nehéz feladat. Minden tulajdonost telefonon megkerestünk, ha kellett baráton, ismerősön, szomszédon keresztül. Az épület több pontján és az érintett tulajdonosok postaládáiba dobott értesítőkkel is igyekeztünk felhívni a figyelmet a műszaki átvétel időpontjára, és arra a tényre, ha csak egy lakásba nem jutnak be az átvételt végző szakemberek, nem lesz gázszolgáltatás.

Minden igyekezetünk ellenére az egyik lakásból a műszaki átvétel ideje alatt, az érintett lakás felülvizsgálata előtt, elment a bérlő. Az átvételt végző szakember pedig előbb ért az érintett lakáshoz, mint a tulajdonos. A műszaki átvételt végző szakember arra sem adott lehetőséget, hogy a tulajdonost telefonon utolérjük, hátha már a közelben van. A műszaki átvétel sikertelen lett, a gázszolgáltató pedig egy héttel későbbre új időpontot adott.

Legalább 3 tanulsága van a történetnek:

  • Ha a közös képviselő mindent megtesz, hogy a szinte lehetetlen küldetést (52 lakásba közel egyidejű bejutás) teljesítse: ír, bedob, kifüggeszt, szól, telefonál, még akkor is bármi közbe jöhet.
  • A bérlő helyében, amennyiben tudomása volt az ellenőr érkezéséről, jeleztem volna a távozásom a házban tartózkodó közös képviselőnek vagy a tulajdonosnak.
  • A szolgáltatók, leginkább a monopolhelyzetűek, azt írják, 8-14 óra között tartózkodjak otthon, mert különben pl. kizárnak a szolgáltatásból. Remélem, egyszer szempont lesz, hogy annak, aki a szolgáltatásért fizet: a fogyasztónak, mikor lenne alkalmas.

Frissítve:

A műszaki átvétel, egy héttel később, sikeresen lezajlott. Az érintett lakás tulajdonosa, az ellenőr érkezésekor, még ki szeretett volna ugrani a közértbe.

Biriné Hadházy Dóra – Kassai Gizella

 

Megjelent: 1037 alkalommal