Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Közösség, megosztva

  • Posted on:  2015. november 16., hétfő 20:00
  • Írta: 

Nem reprezentatív felmérésünk eredményét kiértékeltük. Kiderül, Ön mivel lenne rávehető, hogy szívesen elmenjen a következő közgyűlésre. Új felmérésünket egy olvasói levél ihlette. Megszavazna-e a közgyűlésen olyan kiadást, mely az Ön lakását közvetlenül nem érinti.

 

Köszönjük a beérkező szavazatokat és hozzászólásokat. A nem reprezentatív felmérés és az olvasói levelek összegzése után megtudtuk, Ön mivel lenne rávehető, hogy szívesen elmenjen a következő közgyűlésre.

A számszerű eredmények a következők voltak:

A szavazók 77,6 %-a úgy gondolta:

Ha mindenki felkészülten, tájékozottan érkezne, a beszámolót elolvasva, értelmezve. Nem azzal kellene foglalkozni századszor, hogy a szelektív és a kommunális kuka nagyon nem ugyanaz, X.Y. közös területen etetett macskája megint összepiszkította a lábtörlőket.

A válaszadók döntő többsége érdemi munkát szeretne végezni a közgyűlésen. Elvárásuk lenne egy alaposan előkészített határozati javaslat. (Így akár írásban is lehet szavazni, ha nem tudnak részt venni a közgyűlésen.) De ki és mikor szól X.-re, hogy ne a szelektív kukába dobja az ételmaradékát? És ki szól Y.-ra, hogy a házirend tiltja a közös területen történő állattartást? Majd a közös képviselő, a közgyűlésen. Az év legnagyobb részében azonban nincs velünk a közös képviselő, hogy elintézze helyettünk társasházi közös dolgainkat. Sokan nem mernek kiállni, érdekeikért konfrontálódni. Majd más. De a jóért tenni kell. A társasház közössége olyan lesz, amilyenné a közösség tagjai teszik.

A válaszadók 13,8 %-a szeretné, ha:

Kulturált körülmények (pl. biztosítva a leülés, a jegyzetelés lehetősége) között tartanák a közgyűlést, nem állva a hideg lépcsőházban.

Évente általában egyszer tartanak közgyűlést. Az olvasók közel 14 %-ának fontos lenne, hogy kulturált körülmények között tartsák. Több millió Ft-os bevételről, kiadásról számol el a közös képviselő, és tervezik meg a jövő évet. Hideg folyosón állva, minél gyorsabban túlesni rajta, nem a legszerencsésebb megoldás.

A szavazatukat leadók 6,9 %-a így gondolkozik:

Évente 1 közgyűlés van. Ha 15 órakor kezdődne, frissen, konstruktívan érkeznék rá. És 17 órakor már vége.

A közgyűléseket általában 18 órakor, a megismételtet 18.15-kor tartják. Így is gyakran előfordul, hogy valaki a munkából nem ér időben a közgyűlésre, vagy lihegve beesik a végére. És biztosan állítható, hogy a nap végén már egyre kevésbé vagyunk frissek, konstruktívak, megértőek. Mi történne, ha az elszámoló közgyűlés napjára, ami évente egyszer van, pl. szabadságot vennénk ki? - vetette fel levélírónk. Az olvasók közel 7 %-a szavazott arra, ha a beszámoló közgyűlést kora délutáni időpontban tartanák, sokkal inkább érdemben lehetne az aktuális ügyekről beszélni.

A szavazók 1,7 %-a elmegy a következő közgyűlésre, ha:

Sütit, pogácsát, kávét szolgálnának fel a beszámoló alatt. A közös képviselő használjon projektort, legyen érdekes a közgyűlés.

Volt olyan olvasónk, aki igényli, hogy a közgyűlés érdekes és figyelemfelkeltő legyen. Több érzékszervre hasson, komplex élményt nyújtson (színek, ízek, illatok), étel, ital fogyasztása. Ezután ne lepődjünk meg, ha közös képviselőt keresnek tánc- és énektudással.

0 szavazat érkezett az alábbi lehetőségre:

A közgyűlésen való részvétel igazolt, fizetett szabadság lenne.

Senki sem szeretett volna pénzért közgyűlésre járni!

 

Aktuális kérdésünket egy olvasói levél ihlette:

Adott egy többszintes társasház, teljes körűen felújítva. Eltelik néhány év. És sorban jelennek meg a silány kivitelezésből származó hibák. A tető nem jól szigetel, beázik a felső szint. A kivitelező céget kényszer törölték, utolérhetetlen. A társasháznak kevés megtakarítása van, de saját forrásból rendeznie kellene a helyzetet.

Ön nem a legfelső, beázó szinten lakik, így Önt a probléma közvetlenül nem érinti. Hogyan szavaz a közgyűlésen? Egy választ jelöljön meg!

A szavazók 73,3 %-a úgy gondolja:

Bár közvetlenül nem vagyok érintett, de a társasház állapota romlik, ez nekem sem jó. Megszavazom a költségeket a tetőjavításra.

A szavazók 13,3 %-a úgy gondolja:

Tartózkodom, mert bár megértem, ez súlyos probléma az ott élőknek, de ennek megoldását nem az én pénztárcámból kellene finanszírozni.

A szavazók 6,7 %-a úgy gondolja:

Megszavazom, mert ha hasonló helyzetbe kerül az én emeletem, számíthatok a többiek jóindulatára.

A szavazók 6,7 %-a úgy gondolja:

Ha a felső szinten szimpatikus emberek laknak, megszavazom, ha nem, akkor nemmel szavazok.

Nem volt olyan szavazó, aki úgy vélekedett:

Nem szavazom meg a költségeket, mert engem nem érint.

 

Boldog és békés ünnepet szeretnénk kívánni a Karácsonykor (is) biztonságban című cikkünkkel.

Ha Önnek is van története, kérdése, kérem, írja meg az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 1264 alkalommal