Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

A Kaméleon és a Plintenburg utcai ház

  • Posted on:  2015. december 14., hétfő 09:25
  • Írta: 

Fiktív történetet kaptunk Anonymus aláírással. Olvasónk közös képviselőjét, hol kaméleonnak, hol fürge gyíknak látja, aki többszörös áron béleltetné az elavult gyűjtőkéményeket, amihez a társasház több tízmilliós hitelt venne fel. Egyéni stílusú levelét rövidítve közöljük le. Önnek mi a véleménye?

Március idusa. Végre eljött a nagy nap, amire Kaméleon közös képviselő egy ágon ücsörögve várt. A ház, amit képviselnie kellene, rossz és elavult gyűjtőkéményekkel rendelkezett. Csak idő kérdése volt, mikor kap a főkéményseprőktől piros lapot, és meg is kapta. A Kaméleonnak két hónapi egyeztetés után sikerült a város, az ország legdrágább kéménybélelési árajánlatait összehoznia.

Két hónap elteltével összehívta a közgyűlést. A meghívóban a 40 milliós hitelt ügyesen elrejtette a sorok közé, nem is vette észre senki sem. Igazi ragadozó módjára jól álcázza szándékát, gyorsan egy pillanat alatt kapná el áldozatát ragadós nyelvével, mielőtt a zsákmány észrevenné azt, hogy mi történik körülötte. A Kaméleon a piros lappal fenyegetőzve, hogy elzárhatják a gázt a házban, gyorsan akarta keresztülverni a hitelt, mielőtt még a lakók fel tudták volna józanul mérni a helyzetet.

Fantomas, ki rejtve cselekszik, még a közgyűlés előtt egy körlevelet küldött, amiben értesítette a zsákmánynak nézett lakókat a meghívóban elrejtett irdatlan adósságról. A Kaméleon a közgyűlésen színét váltogatva mérgesen meghátrált, és elhalasztotta a vitát a kémények béleléséről, de nem adta fel. A Plintenburg utcai ház lakói kaptak némi egérutat, amíg a Kaméleon nagy ragadós nyelvét újra kilövi.

Újabb két hónap eltelt. A Kaméleon, akit amúgy alig látni, lázasan járta a lakásokat és agitált, hogy annyi az annyi, 40 millió, ennél csak több lehet, bizonygatta hevesen, mígnem elérkezett a következő közgyűlés. Kaméleon mindenképp el akarja adósítani a házat.

Fantomas sem pihent, újabb levelet köröztetett a gyülekezés előtt néhány nappal, amiben tájékoztatta a lakókat a megmenekülés útjáról. A megoldás ott van mindenki talpa alatt a pincében elrejtve. A háznak van hőközpontja, hiszen távolsági fűtéssel rendelkezik. A távfűtők pedig (nem csalás, nem ámítás) teljesen ingyen tennének új hőcserélőt, meleg víz készítésére a hőközpontba, a drága bojlerok és iszonyat drága kémények helyett. Csak a meleg víz csőhálóját kellene megszőni néhány kémény bélelésének áráért.

A Plintenburg utca néhány hősies lakója a széllel szemben hajózva, leszavazta a rettenetesen többszörös árú kéménybélelést. Nem sokon múlott, csak néhány százalék, hogy a plintenburgiak lakása és élete nem repült el a fejük felett. A jogi formulákkal fenyegetőző Kaméleon megszégyenült, de nem adta fel. A következő közgyűlésre már a távolsági fűtőktől kellene árajánlatot hoznia, hogyha talán hozna, mert sok az ígéret és a szó, a padlás már tele. Hogy a színét váltogató, magát hol udvariasnak tettető, hol agresszívan fenyegetőző Kaméleon mit fog tenni, előre nem tudható, de semmi jó nem várható. A látszatot, a jogszerűség látszatát igyekszik fenntartani, hogy mint a fürge gyík jogilag nehezen megfogható legyen.

Hogyha a ház fölvenné a 40 milliós hitelt, és a hitel bedőlne, a lakók nyakába szakadna kamatostul. Sokan elveszíthetnék lakásaikat, amiket ingatlanpiaci cápák falnának fel. Hát ez a tét.

Sajnos sok elavult gyűjtőkéménnyel rendelkező ház van, és kaméleonokból is sok van, amik zsákmányra éhesen bolyonganak. A Főtávfűtő ezekbe a házakba bevezethetné a távhőszolgáltatást. Talán, még uniós támogatás is szerezhető ilyen programra. Mindenki jól járna, kivéve a kaméleonokat. A házak lakói alacsonyabb áron kapnának hőt és meleg vizet, a gázbojlerokkal és kéményekkel való vesződséget pedig elfelejtenék. A kerületben a kémények száma csökkenne, a levegő minősége javulna és a rezsi alacsonyabb volna. Mindez azt eredményezhetné, hogy a lakások értéke és az ingatlanok ára növekedne. Ez az én vízióm.

 

Beszeda Tamás, 2003 óta gazdája a rábízott társasházaknak, ő így látja a Plintenburg utcaiak történetét.

Sajnos a leírtak megtörténhetnek sok gyűjtőkéményes magyar társasházban. Ezeknek a bélelése valóban jelentős költségekkel járhat, de enélkül megtilthatják a gázbojlerek működtetését a házban.

Nem rossz felvetés, a házközponti melegvíz-készítés, de azért az új csőhálózat létrehozásának költsége sem lenne jelentéktelen.

Mindenképpen érdemes egymás mellé tenni a közgyűlési meghívóban a FŐTÁV ajánlatát és a kéménybélelési ajánlatot, és végiggondolni, hogy hosszabb távon mi éri meg a háznak?

A bélelt gyűjtőkémények mellett megmaradhat a lakások független melegvíz-ellátása, amely a hőközponti melegvíz-készítéssel elvész.

Ha a központi melegvíz-készítés mellett döntenek, akkor mindenképpen célszerű volna a lakásonkénti mérhetőséget is megteremteni, amelynek szintén újabb költségei vannak.

A cikkben leírt anyagi csőd és a lakások elvesztése számomra írói túlzásnak tűnik.

Rosszul érint a cikk, mert ismét a „rossz szándékú, tolvaj közös képviselő” arcot erősíti, ami az én felfogásomnak teljesen az ellentéte. Nem esik jól, ha a közös képviselőt színváltós kaméleon személyesíti meg. A cikknek azonban van egy sajátos - még ha néha kissé szarkasztikus - egyedi stílusa, ami viszont színesíti a leírtakat.

Ha Önnek is van története, kérdése, véleménye, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 1395 alkalommal