Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Költségvetési időszak

  • Posted on:  2016. március 09., szerda 23:56
  • Írta: 

A közös képviseleteknek a legzsúfoltabb időszak az év elejétől május 31-éig tart. Ebben az időszakban a napi rutin mellett az előző év zárását és az aktuális év költségvetését is el kell készíteni. Általánosságban elmondható, hogy a gondosan összeállított költségvetésben az egyes, pontosan nem tervezhető kiadások összege 10 %-nál nagyobb eltérést ritkán mutat.

 

A közös képviseleteknek - ahogy a könyvelőknek is - a legzsúfoltabb időszak az év elejétől május 31-éig tart. Ebben az időszakban a napi rutin mellett az előző év zárását és az aktuális év költségvetését is el kell készíteni.

 

Teljesültek-e a költségvetés számai?

 

Az előző évi beszámoló során számot adunk arról, milyen kiadásai voltak a közösségnek, az előző évben elfogadott költségvetés számai hogyan teljesültek: a tervezett kiadási összegen belül sikerült a gazdálkodást megoldani, vagy többet költött a közösség - ez utóbbit pedig indokolni kell. A többlet kiadás azonban nem jelenti azt, hogy bármire szabadon költhetett a közös képviselő, átlépve ezzel a megszabott határt. A többlet költségek a tervezett munkák esetén valamilyen rendkívüli ok miatt keletkezhettek.

 

Tervezhetők-e a kiadások?

 

Nem tervezhető pontosan a javítási munkák költsége, hiszen előre nem lehet meghatározni, mi és mennyiszer romlik el egy társasházban. Szintén nem tervezhetőek pontosan a fogyasztással összefüggő kiadások, így pl. az áramdíj, vagy a víz-, csatornadíj költsége. Általánosságban azonban elmondható, hogy a gondosan összeállított költségvetésben az egyes, pontosan nem tervezhető kiadások összege 10 %-nál nagyobb eltérést nagyon ritkán mutat.

 

Az átgondolt költségvetés

 

Az adott év költségvetését úgy kell elkészíteni, hogy végig kell gondolni, milyen javítási, felújítási munkák szükségesek. Ebben sokat segít, ha a társasház rendelkezik rövid és hosszú távú kezelési és/vagy felújítási koncepcióval, tervvel - illetve a különböző jogszabályok és azokban szereplő határidők iránymutatást adhatnak -, elkerülve a kapkodást és az átgondolatlan felújítási munkák és sorrend okozta későbbi felesleges többlet kiadásokat. (Bizonyára sokan értetlenkedtek már olyan esetekben, amikor felújítanak egy utat, majd pár hónap múlva felbontják azt egy csatorna felújítás miatt.) Az átgondolt tervezés, előkészítés lehetővé teszi a pénzügyi fedezet időben történő előteremtését is, elkerülve a hirtelen nagyobb befizetések szükségességét. A nagyobb költséget jelentő felújítási munkák nem egyik napról a másikra válnak esedékessé, jellemzően legalább 1-2 évvel korábban elkezdődik annak műszaki, gazdasági (pénzügyi) tervezése, előkészítése. A megfontoltan összeállított költségvetés tartalmazza azokat a munkákat, amelyeket a társasháznak az adott évben el kell végeznie.

 

Ha javaslata van

 

Azt javasoljuk, ha Önnek, mint tulajdonos napirendi pontra vonatkozó, vagy a társasházat érintő javaslata van, jelezze a közös képviselő felé, bármikor az évben. Egyrészt, ha az Ön javaslata nem igényel közgyűlési döntést, akkor a képviselet azonnal intézkedni tud. Ha javaslatáról mindenképpen a közgyűlésnek kell döntenie, akkor a közös képviselő el tudja dönteni, sürgősen/mielőbb közgyűlést kell összehívnia, vagy a következő közgyűlés napirendi pontjai közé veszi fel az adott témajavaslatot. Még az is kiderülhet, hogy a közös képviselő is foglalkozik az adott kérdéssel.

 

Biriné Hadházy Dóra

Megjelent: 328 alkalommal