Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Egy számvizsgáló emlékei

  • Posted on:  2016. március 10., csütörtök 17:48
  • Írta: 

Három év történetét olvashatják el, egy számvizsgáló szemszögéből. Tapasztalata szerint olykor hátra kell lépni, mert nem lehet a közösség rossz döntése ellen, erőből jót cselekedni. A másik tanulság, hogy időre és tapasztalatokra van szükség, hogy megszülessen a közösségi jó döntés.

 

„Ha akarnék, se tudnék”

 

Több új tulajdonos érkezett a társasházba, közel egy időben, amikor beköltöztünk. Így a közösség sok új szereplővel kezdte kialakítani új közös életét, „házi rendjét”. Az első közgyűlésen már jegyzőkönyv-hitelesítő voltam.

A közös képviselő a laptopján a közgyűlés alatt készítette a jegyzőkönyvet, nyomtatta, és odaadta a végén a hitelesítőknek, hogy írják alá.

-Te elolvasod? - kérdezte hitelesítő társam.

-Mindig. Tudni szeretném, mit írok alá, miért vállalom a felelősséget - mondtam megrökönyödve.

A következő közgyűlésen számvizsgálónak jelöltek.

Számomra fontos volt, hogy a társasház gazdálkodása transzparens legyen, ezért levelezőrendszert kezdtem kiépíteni. Azt szerettem volna, ha minél több embert bevonunk a közös gondolkodásba. Lássák és értsék a döntések mögötti szándékokat.

A feladatot közösségi munkában látjuk el azóta is. És mivel a társasház épp akkora méretű, hogy nem éri meg egy gondnokot fizetni, a számvizsgálói feladaton kívül sokszor gondnoki feladatokat is ellátunk, ezt is közösségi munkában.

A könyvelésbe, amit egy külsős könyvelő cég végzett, rendszeresen betekinthettünk, ellenőriztük a bevételeket és a kiadásokat, igazoltuk a teljesítéseket. A könyvelés rendben volt, de az összes egyéb ügy nem haladt. Egy év múlva a közösség egyöntetűen leváltotta az „akarnék, se tudnék segíteni” közös képviselőjét, aki elegánsan állt fel, és vette tudomásul, hogy váltani szeretne a közösség.

 

Az olcsó

 

Az új közös képviselő megválasztásánál a tulajdonosok többségének a legfontosabb szempontja az olcsóság volt. Első illedelmes benyomásom új vezetőnkről, hogy gyakorlatias ember, de adjuk meg neki a bizalmat.

Első betekintés a könyvelésbe

Az átadás-átvételre hivatkozva az elszámoló közgyűlés előtt láttuk először a társasház könyvelését. Közös képviselőnk elénk tett egy zacskónyi számlát, és egy lapon a kiadások összesítését. Véleménye szerint a számvizsgálóknak ebből kell dolgozni, ő mindenhol így csinálja.

Az előző könyvelő cég korrekt, rendezett, naprakész elszámolásai után ez a „könyvelés” alulmúlhatatlannak tűnt, a közös képviselőnk felesége végezte.

És elkértem a bankszámlakivonatokat. Ebből kiderült, hogy a társasház számlájáról nemcsak a közös képviselő, de annak testvére is pénzt vett fel. Rákérdeztem. Közös képviselőnk szerint ez teljesen rendben volt, mivel elvesztette a bankkártyáját, és a megrendelt munkákat csak készpénzben lehetett kifizetni. Számvizsgáló társaim elfogadták az érvelését.

A közgyűlés korlátozta a társasház bankszámlájáról történő pénzfelvételt

Az elszámoló közgyűlésen azonban elfogadtunk egy határozatot, amely korlátozta a társasház bankszámlájáról történő pénzfelvételi lehetőségeket, a „házipénztárban” készpénzben tartható összeget 100.000 Ft-ban limitáltuk.

Második találkozás a könyveléssel

A következő ellenőrzéskor azonban ugyanazt tapasztaltam, amit korábban. A közös képviselőnél készpénzben tartott összeg meghaladta a limitet, amit nem lehetett semmilyen felújítási munkával igazolni. Viszont nem maradt pénz a társasház számláján, ezért nem tudtuk időben kifizetni a közműveket.

A tulajdonosok többségét nem zavarta az aggályos könyvelés

A levelezőrendszeren beszámoltam a tapasztalataimról, és a közös képviselő leváltását javasoltam. Erre, az egyébként jól kommunikáló közös képviselő, megpróbált lejáratni.

Lemondtam a számvizsgálóságról, mert a tulajdonosok többségét valóban nem zavarta az aggályos könyvelés, és a békétlenségért is nehezteltek rám.

Új számvizsgálónak, a helyemre egy frissen beköltözött, fiatal lányt választottunk, akinek volt könyvelői tapasztalata. Elmondtam neki, ha ő is problémásnak találja a könyvelést, nyugodtan keressen meg.

Egy hónap múlva megkeresett.

 

A leváltás előkészítése, öv alatti ütésekkel

 

Tulajdonosokkal beszéltünk, elmondtuk, mit tapasztaltunk.

A közös képviselőnek írtunk egy kérelmet, amelyben egy leváltó közgyűlés összehívását kértük, napirendi pontokkal, határozati javaslatokkal, és a tulajdonosok több mint 10%-ának aláírásával.

A közös képviselő személyesen nem volt hajlandó átvenni a levelet, így postai úton tértivevényesen küldtük el, mindkét telephelyként megjelölt címére. A leveleket nem vették át. A határidő lejárta után a számvizsgáló bizottság új tagja hívta össze a közgyűlést.

A közös képviselő (a 8 napos határidő miatt) csak egy lakógyűlést (nem születhetnek határozatok) tudott összehívni a közgyűlést megelőző napra. Ezen a gyűlésen az ő szövetségesei, a „béke” hívei hőbörögtek. A tartozók, akiket soha nem figyelmeztettek az elmaradt közös költségeik befizetésére, és a különalkuk előnyeinek élvezői.

 

A leváltó közgyűlés

 

Másnap szinte mindenki megjelent a közgyűlésen. Mivel néhány önkormányzati tulajdonú lakás is van a társasházban, az önkormányzat is képviseltette magát. A problémák felsorolása után, a közgazdász végzettségű önkormányzati tisztségviselőnek volt néhány ütős kérdése a könyveléssel kapcsolatban. A közös képviselő nem tudott válaszolni a kérdésekre, csak hebegett. KO. És ezzel együtt épphogy a többség szavazott a leváltás mellett, mindenki más tartózkodott a súlyos hibák ellenére.

 

Az új közös képviselőink

 

Az új közös képviselőnk megválasztásánál már nem az olcsóság volt a legfontosabb szempont.

Korrekt könyvelés. Nagy szakmai tapasztalat. Transzparens működés. Vannak problémák, de az ügyek elintézése (olykor lassan), de halad. A társasház fejlődik, előre tartunk.

Megjelent: 708 alkalommal