Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Kamerarendszer a társasházban

  • Posted on:  2016. október 30., vasárnap 18:14
  • Írta: 

Egy hónap alatt harmadik alkalommal törik fel a pincéinket, és visznek el minden mozdíthatót. A lakók többsége azt szeretné, hogy építsünk ki kamerarendszert a betörők elriasztására. Szerintem csak ügyelni kellene arra, hogy ne maradjon folyton tárva-nyitva a kapu, és figyelni kellene, kit engedünk be a társasházba. A tulajdonosok hány százalékának kell igennel szavaznia, hogy feladjuk a szabadságunkat, és valóságshow készüljön az életünkről a társasház közös területein? – írja levélírónk. Legyen vagy ne legyen társasházi kamerarendszer?

 

Ne legyen kamerarendszer!

Olvasóink között vannak kamerapártiak és ellenzők is. Akik a kamerák felszerelése miatt aggódnak, személyiségi jogaikat féltik, illetve úgy gondolják, a kamera nem riasztja el a bűnözőket. Ha pl. a tolvaj elfedi az arcát vagy a kamerát, nem lesznek jók a felvételek.

 

Legyen kamerarendszer!

A kamerapártiak érvei között szerepel, hogy egy jó helyre felszerelt kamerával a bűnelkövetések és a szabálysértések száma csökkenthető, sőt visszatartó ereje van. A lakók felelősségérzete is növekedik, csökkennek a házon belüli konfliktusok. A felvételekhez pedig személyes kíváncsiságból, senki sem juthat.

 

Jó, ha tudjuk!

A telepítés előfeltétele a társasházakban és a lakásszövetkezetekben a kétharmados közgyűlési határozat.

Az érvényes közgyűlési határozat után a lakóközösségnek a kamerarendszer üzemeléséhez működési szabályzatot kell készíteni, amely tartalmazza az adatrögzítés jogalapját, az adatrögzítés kezdeti idejét, az adatok tárolási idejét, az adatrögzítésért, ill. a hatóságok felé felelős személyt, az adatvédelmi biztos által adott nyilvántartási azonosítót.

Jól látható módon fel kell hívni az érintettek figyelmét, hogy a területen térfigyelőrendszer működik.

Az élet-, testi épség és vagyonvédelem érdekében a társasházi lakóközösség, mint jogi személy, csupán adatrögzítést végezhet.

A személyes adatok védelmében sem az élő, sem a rögzített felvételeket nem nézheti meg más, kizárólag az adatkezelésre jogosult hatóság felhatalmazottja.

A felvételeket felhasználásra átadni kizárólag rendőrségi vagy ügyészségi eljárás keretében, lefoglalási jegyzőkönyv ellenében jogosult a rendszer kezelője.

 

A személyiségi jogi, adatvédelmi és -kezelési kérdéseket az alábbiak szabályozzák:

2005. évi CXXXIII. törvény a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól

2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a vonatkozó törvények értelmezését segíti, és a betartását ellenőrzi.

Kérem, írja meg, Önnek milyen tapasztalatai vannak a társasházi kamerákkal kapcsolatban: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 2526 alkalommal