Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

A tulajdonosváltás csak adásvételivel igazolható?

  • Posted on:  2015. április 19., vasárnap 15:11
  • Írta: 

Sok közös képviselő gyakorlatát jellemzi, hogy csak az adásvételi szerződést tekintik bizonyító erejűnek egy ingatlan tulajdonosváltásának bejelentésekor. Pedig elegendő a birtokbaadási jegyzőkönyv is.

„Társasházunk közös képviselője azt a gyakorlatot alakította ki, hogy a társasházi ingatlan tulajdonosváltásának bejelentését csak úgy fogadja el, ha az adásvételi szerződés másolatát elküldjük részére. Véleményem szerint a tulajdonosváltozás bejelentését el kellene fogadnia enélkül is, amennyiben a társasházi törvényben előírt adatokkal együtt bejelentem” – írja olvasónk.

Tulajdonosváltás esetén a közös képviselő kérheti a bejelentőtől, hogy igazolja állítása valódiságát. Ezt azonban az adásvételi szerződésen kívül, a teljes bizonyító erővel rendelkező, két tanúval hitelesített birtokbaadási jegyzőkönyvvel is lehet igazolni. Ráadásul a birtokbaadási jegyzőkönyvben szerepel: az átadás időpontja és az átadáskor érvényes óraállások is – válaszol olvasónk kérdésére a SummAid Társas-Ház-Mester Kft. tulajdonosa, Biriné Hadházy Dóra.

Az adásvételi szerződések „olyan személyes érzékeny adatokat is tartalmaznak, amelyekhez a közös képviselőnek semmi köze.”

Az adásvételi szerződéseket saját gyakorlatunkban éppen azért nem kérjük, mert azok olyan személyes, érzékeny adatokat is tartalmaznak (pl. vételár, hitelfelvétel, stb.), amelyekhez a közös képviselőnek valóban semmi köze és az is érthető, ha ezeket nem kívánja az új tulajdonos mások tudomására hozni.

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Kassai Gizella

Megjelent: 812 alkalommal

 

LOGO feher hatter


 

Társasházi vereségmentes kommunikáció

Önnel is előfordult, hogy nem tudta jól képviselni a saját érdekeit lakótársai véleményével szemben?
Ön is volt már olyan közgyűlésen, amely veszekedésbe, kiabálásba torkollott?
Nyomja meg a gombot!