Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Közgyűlés csak májusban tartható?

  • Posted on:  2015. máj. 31., vasárnap 15:25
  • Írta: 

Sok közös képviselő gyakorlatát jellemzi, hogy május (leg)végén tartják az éves elszámoló közgyűlést. Januárban is megtartható a beszámoló közgyűlés, értékelhetjük az elmúlt évet, és jóváhagyhatjuk a következő év tervezetét? Milyen törvényi előírásokat kell betartani a közgyűlés előtt, után, közben?

Tudta-e?

Közgyűlést szükség szerint, de legalább évente egyszer kell tartani, olvashatjuk a társasházi törvényben.

Az éves elszámoló közgyűlést legkésőbb május 31-ig meg kell tartani, azonban ha a Szervezeti és Működési Szabályzat korábbi időpontot jelöl meg, akkor az a mértékadó.

Tudta-e?

A közgyűlési meghívót 8 nappal a közgyűlés időpontja előtt ki kell küldeni, és a társasházban ki kell függeszteni.

Például, ha április 12-én kapjuk a postaládánkba a meghívót, a közgyűlés legkorábbi időpontja április 20-a lehet.

Tudta-e?

A közgyűlés akkor határozatképes, ha a tulajdonosok több mint fele képviselteti magát, személyesen vagy meghatalmazott útján.

Ha a közgyűlés nem határozatképes, megismételt közgyűlést kell tartani, ennek időpontját is fel kell tüntetni a meghívóban. A megismételt közgyűlést a határozatképtelen közgyűlés napján is meg lehet tartani, kivétel, ha a társasház Szervezeti és Működési Szabályzata másképp rendelkezik.

A megismételt közgyűlés a jelenlévő tulajdoni hányadtól függetlenül határozatképes.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a törvény megadott tulajdoni hányadhoz köti a határozat elfogadását. Ilyenkor határozat csak akkor hozható, ha a tulajdonosok által képviselt tulajdoni hányad eléri vagy meghaladja az előírt százalékot.

Tudta-e?

Jegyzőkönyv hitelesítő csak tulajdonos lehet.

Tudta-e?

A közgyűlésen született határozatokat a közgyűlést követő 8 napon belül ki kell függeszteni a társasházban, jól látható helyen.

Ha a Szervezeti és Működési Szabályzat előírja, akkor a határozatokat a tulajdonosoknak is ki kell küldeni.

A Kisebbség dönt a többség helyett című cikkünkben írtunk arról, miért fontos, hogy eljárjunk a közgyűlésre, és arról is, hogy a megismételt közgyűlés akár egy vagy két tulajdonossal is határozatképes.

Biriné Hadházy Dóra – Kassai Gizella

 

Ha Önnek is van története, kérdése, amit szívesen megosztana velünk, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Megjelent: 645 alkalommal

 

LOGO feher hatter