Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Leváltásom története

  • Posted on:  2015. november 28., szombat 18:34
  • Írta: 

Milyen a jó közös képviselő? Szaktudása, tapasztalata, tisztessége, korrekt kommunikációja nagyon jó irányba viheti a társasházat. Sok pénzt spórolhat meg a háznak, ha átlátja a folyamatokat, megfelelő sorrendben végez(tet)i el a feladatokat. Ha nem egymás ellen hangolja a tulajdonosokat, hanem közösséget épít. Mi választjuk meg a közös képviselőnket. Mi váltjuk le a közös képviselőnket. Tőlünk függ, milyen folyamatokat szeretnénk elindítani tágabb otthonunkban.

Történetünk egy közös képviselő leváltásáról szól. Ha hasonlóságot vélnek felfedezni, ahogy Önök váltották le közös képviselőjüket és a mi történetünk között, az csak a véletlen műve.

 

100 éves társasház elhanyagolt állapotban

2007 óta láttam el az X. utca 12-13. szám alatti társasház közös képviseletét. Az épület, mely több mint 100 éves, 2 tömbből áll. A 170 lakás többsége a kilencvenes évek elején került magántulajdonba. Az állami tulajdonlás 50 éve alatt a ház műszaki állapotát elhanyagolták.

A közös képviseletet az egyik tulajdonos látta el, aki néhány kisebb felújítást elvégeztetett, de a kémények, a liftek, a tető, a körfolyosók és a homlokzat néhol kritikus állapotban voltak, felújításra szorultak. Ekkor választottak meg külsős közös képviselőnek.

 

Nyolc év: kémények, liftek, tető felújítása

Az ott töltött 8 év alatt a kéményeket, a lifteket, és részben a tetőt is sikerült úgy felújítani, hogy a közös költséget csak az inflációt követő mértékben emeltünk. A tartalékképzésre, a pályázati önerő megalapozására tett javaslataimat azonban rendre elutasították.

 

A 2014-es év beszámoló közgyűlésének előkészítése

Az SZVB tagoknak elküldtem (a közgyűlési meghívó kiküldése és a gazdasági ellenőrzési jelentés kiküldése előtt) mind a beszámolót mind a jövő évi tervet. Kértem őket, tegyék fel kérdéseiket, mondják el javaslataikat a pénzügyi adatokkal kapcsolatban.

Az egyik SZVB-tag többszöri magyarázat után sem értett meg néhány lekönyvelt tételt. Felajánlottam neki független könyvelői illetve a gazdasági ellenőri segítséget, amit nem akart igénybe venni.

Később kiderült, ő ekkor már az egyik a tömbben régóta igen népszerűtlen, de nagyhangú tulajdonossal együtt azon dolgozott, hogy új közös képviselőt találjanak.

A közgyűlési meghívó kiküldése után egy felszólító levelet kaptam tőlük (melyet több tulajdonos is aláírt), vegyem napirendre a közös képviselő leváltását.

Levélben tájékoztattam a kezdeményező tulajdonost, hogy a már összehívott közgyűlés napirendi pontjai közé nem vehetek fel új napirendi pontot, illetve, hogy a közgyűlés összehívását a társasházi törvényben pontosan leírt formában lehet kezdeményeznie 10% tulajdonosi aláírással, ennek sem felelt meg a levél.

 

A 2014-es beszámoló közgyűlés

A beszámoló közgyűlésen megjelent tulajdonosokat tájékoztattam arról, mi történt, és újra elmondtam, hogy a társasházi törvényben szabályozott módon tudnak közgyűlést kezdeményezni a leváltásomról.

A közgyűlésen hiába volt a tételről tételre történő pénzügyi magyarázat, illetve a gazdasági ellenőr megerősítő jelenléte, az említett SZVB-tag kifejezetten nem javasolta a beszámoló és a terv elfogadását, így a közgyűlésen jelenlévők nagyobb többsége sem fogadta el.

A közgyűlést követően az ott felmerült kérdésekről pénzügyi részletező kimutatásokat küldtem ki a tulajdonosoknak. Kértem, tegyék fel kérdéseiket, felajánlottam mindenkinek a könyvelő illetve a gazdasági ellenőr segítségét.

 

A leváltó közgyűlés

Mindeközben a „kis csapat” saját kezdeményezésében közgyűlést hívott össze új közös képviselet megválasztására. A meghívóban több formai hibát vétettek, a társasházi törvényt több ponton megsértették, 30 postacímes tulajdonos meghívását teljesen kifelejtették.

Felelős közös képviselőként a tulajdonosoknak jeleztem a Meghívó hiányosságait, és javasoltam olyan közgyűlés összehívását, mely szabályos meghívó kiküldését követően elfogadja az éves beszámolót, tervet és új közös képviselőt választ törvényes keretek között. Jeleztem azt is, hogy a jegyzőkönyvet pályázatok, peres eljárások, nagyobb pénzügyi események során többször be kell mutatni, annak formai hibája nagyon sok gondot okozhat a társasháznak.

A kis létszámmal és sok meghatalmazással mégis megtartott közgyűlésükön megválasztottak egy 1 házas tapasztalattal és fél éves bizonyítvánnyal rendelkező közös képviselőt, melyről engem hivatalosan elfelejtettek értesíteni.

Közgyűlési határozatot csak tulajdonos támadhat meg, a közös képviselő nem tagja a közösségnek, így nem is vitathatja az elfogadott határozatot.

Ebben az időszakban több tulajdonos kért, küzdjek a házért.

 

A bank átírta a pénzügyi rendelkezés jogát

Levélben leírtam a közgyűléssel kapcsolatos törvénysértéseket a számlavezető bankfióknak, és javasoltam, hogy ne írják át a pénzügyi rendelkezés jogát az új közös képviselő részére.

Döbbenetemre a számlavezető bank, mely más esetekben oly precíz, pár nap múlva egy rövid levélben értesített, hogy a pénzügyi rendelkezés jogát mégis átírták, így ezt követően már nem láttam értelmét semmiféle küzdelemnek.

 

A történet tanulsága

Kissé sarkítva a következő kérdéseim merülnek fel a történet kapcsán:

  • Ha egy sok száz lakásos házban 3 társasházi tulajdonos összebeszél, és írnak egy közgyűlési jegyzőkönyvet, melyet egyikük mint levezető/jegyzőkönyvvezető, a másik kettő mint hitelesítő tulajdonos ír alá, akkor az abban hozott határozatok végrehajthatóak, ha nem támadja meg azt más tulajdonos a bíróság előtt.
  • A társasházi törvényben leírtakkal ellentétben, végrehajtható egy olyan határozat, mely olyan közgyűlésen született, ahová több mint 30 tulajdonost elfelejtettek meghívni.
  • A más esetekben oly precíz bank, lazán átsiklik a könnyen bizonyítható fent is említett törvénysértésen, és megváltoztathatja a banki rendelkezők személyét, például a fenti példában említett 3 tulajdonos bármelyikére.
  • És kedvenc példám: A fű színe zöld. De ha egy határozatban leírjuk, hogy mától a fű színe piros, és azt egyetlen tulajdonos sem támadja meg, akkor az a határozat vajon érvényes lesz-e? És végrehajtható? És be nem tartása esetén hogyan szankcionáljuk?

 

Beszeda Tamás – Kassai Gizella

 

Sokan panaszkodtak, hogy a bebetonozott közös képviselőjük és annak nagyhangú sleppje leválthatatlan. Kérték, írjuk meg, hogyan lehet a közös képviselőt törvényes módon leváltani. A Leváltjuk a közös képviselőt című cikkünk erről szól.

Bárki lehet közös képviselő? Egy 70 lakásos társasházban élő olvasónk kérte a segítségünket, biztos jó megoldás lesz-e „laikus” lakótársai közös képviselővé választása.

Megjelent: 1791 alkalommal

 

LOGO feher hatter


 

Társasházi vereségmentes kommunikáció

Önnel is előfordult, hogy nem tudta jól képviselni a saját érdekeit lakótársai véleményével szemben?
Ön is volt már olyan közgyűlésen, amely veszekedésbe, kiabálásba torkollott?
Nyomja meg a gombot!