Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Karácsonykor (is) biztonságban

  • Posted on:  2015. december 19., szombat 18:41
  • Írta: 

„Jaj, de szép a karácsonyfa / Ragyog rajta a sok gyertya.” Köztudott, hogy karácsonykor megszaporodnak a tűzesetek. Egy égve hagyott gyertya, csillagszóró vagy egy zárlatos égősor miatt leéghet az egész lakás. Ismerjük az okokat, és persze velünk ilyen nem történhet. De jobb megelőzni a bajt, hogy ragyogjon, és ne gyulladjon. Ajándékunk az Ön ünnepi karácsonyfája alá: néhány jó tanács, hogy boldog és békés legyen az ünnep. Szekeres Ferenccel, az Amblen biztosítási alkusz ügyvezetőjével beszélgetünk.

 

Az unos-untalan ismételt égve hagyott gyertya, csillagszóró, zárlatos égősor, valóban ezek az okai a karácsonykor megszaporodó lakástüzeknek? – Szekeres Ferenccel, az Amblen Kft. ügyvezetőjével beszélgetek, a biztosítási alkusz 2006 óta áll a lakosság szolgálatában.

A biztosító társaságok kárbejelentései alapján veszélyes lehet a fenyőfán vagy az asztalon égve hagyott gyertya, a felügyelet nélkül hagyott csillagszóró. A zárlatos vagy túlmelegedett égősor is okozhat tüzet. Ritkábban esik szó, de veszélyes lehet a fenyőfa alá rejtett túlterhelt hosszabbító is. És gyerekek is okozhatnak tüzet, pl. egy elől hagyott gyufával.

 

Velünk ilyen nem történhet, gondolják sokan. De mit tegyünk, hogy biztosan megelőzzük a bajt?

Gyertyát és csillagszórót ne égessünk a fenyőfán. Ha mindenképpen szeretnénk, akkor csak annyi az ideig, ameddig közvetlenül felügyeletünk alatt tudjuk tartani.

Ha lehet, akkor a karácsonyfa öregedésével (száradásával) már ne gyújtsunk a közelében éghető dolgot.

Az asztalon égetett gyertya alá helyezzünk egy nem gyulladó dolgot pl.: tányért vagy gyertyatartót, így a teljesen leégett gyertya sem okozhat gondot.

A decemberi minőségellenőrzések során 17 megvizsgált égősorból 10 nem felelt meg az előírt szabványoknak. Tehát csak minden harmadik ment át az ellenőrzésen.

Tulajdonképpen már a figyelmes vásárlásnál megelőzhetjük a hibák nagy részét.

Szeretjük eldugni a fenyőfa alá a hosszabbító végét, hogy ne látszódjon. Egy túlterhelt hosszabbító folyamatosan melegszik, ami akár tüzet is okozhat.

Figyeljünk rá, mennyi mindent dugunk a hosszabbítóba, és azt hova helyezzük el.

Az elől hagyott tűzgyújtó eszközöket a gyerekek előszeretettel kipróbálják, így tüzet idézhetnek elő. Egy kis figyelmességgel ezt is könnyedén megelőzhetjük.

Ne hagyjuk elől a tűzgyújtó eszközöket!

 

Mit tegyünk, ha a szomszédban nem olvasták a Társasházi Hálózatot, és megtörténik a baj?

Tűz esetén a legfontosabb, hogy áramtalanítsunk, értesítsük a tűzoltókat, és kezdjük el a tűz oltását.

Áramtalanítás után kezdjünk csak oltani.

Ha ez sikertelennek látszik, akkor hagyjuk el az épületet, zárjuk el a gázt, és szóljunk minden szomszédos lakónak, hogy ők is menjenek ki, mert a tűz tovaterjedhet vagy füstmérgezést okozhat.

 

Ha van biztosításunk, vagy a lakóközösségnek van biztosítása, akkor a káresemény után értesítsük a biztosítót. Mi történik ezután?

  • A kárszakértő pár munkanapon belül kijön, és rögzíti a káreseményt.
  • Célszerű egy kárlistát készítenünk, és ezt egyből odaadni a kárszakértőnek.
  • 200.000 Ft alatti kár esetén kártérítéshez a Jegyző által kiállított tűzoltási igazolásra lesz szükségünk. 200.000 Ft feletti kár esetén Hatósági Tűzvizsgálati Bizonyítvány kell.
  • Minden kárnál a biztosítónak 30 napja van az utolsó irat beérkezésétől, hogy reagáljon: fizessen vagy elutasítson, esetleg iratokat kérjen még be.
  • Nagyobb károk esetén, ahol tisztázott a jogalap (kártérítésre jogosult a károsult), kárelőleget kérhetünk.

Társasházak biztosítás nélkül című cikkünkben írtunk arról, hogy teljes a káosz a társasházak biztosítása körül.

Ha Önnek is van története, biztosítással kapcsolatos kérdése, kérem, írja meg az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ra.

Boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Kassai Gizella

Megjelent: 673 alkalommal

 

LOGO feher hatter


 

Társasházi vereségmentes kommunikáció

Önnel is előfordult, hogy nem tudta jól képviselni a saját érdekeit lakótársai véleményével szemben?
Ön is volt már olyan közgyűlésen, amely veszekedésbe, kiabálásba torkollott?
Nyomja meg a gombot!