Kérdése van? (+36 1) 889 555 432

TH collage2

 login
 register

Társasházi közös bosszúságaink

  • Posted on:  2016. január 21., csütörtök 23:16
  • Írta: 

Egy társasházi közösség tagjának lenni sokszor konfliktussal jár. Vannak a társasházakra jellemző tipikus problémák, ezek egy részének megoldásához nem, vagy tervezéssel alig kellene pénz. Ön szerint melyik a legbosszantóbb probléma?

 

A közösség hiánya

A társasházakra jellemző tipikus probléma: a közösség hiánya. Egyre kevesebben érzik úgy, részt kell venniük a közös gondolkodásban, döntésben, munkában. Erről már írtunk a Kisebbség dönt a többség helyett és a Miért nem járunk közgyűlésre? című cikkekben. Egy jó közös képviselő szaktudása, tapasztalata, tisztessége, korrekt kommunikációja nagyon jó irányba viheti a társasházat. De nem tudja pótolni a tulajdonosi közösséget, akik szóba állnak egymással, megbeszélik a társasházi közös dolgaikat, képesek összefogni egy jó ügyért.

 

Garanciával – garancia nélkül

Az újépítésű társasházaknál a beköltözés után, a frissen felújított társasházaknál rövidebb-hosszabb idő után jelentkeznek garanciális problémák. Kiderül, hogy a beruházó, a kivitelező hanyagul végezte a munkáját, silányabb minőségű anyagokat használt, ezt-azt kispórolt. De hogyan és kinél érvényesíthető a garancia, ha pl. kényszer törölték, és megszűnt a cég.

 

Kapu, kapucsengő, kaputelefon

Számos konfliktushelyzet származik abból, kit engedünk be a kapun. Vannak, akik  reflexből megnyomják a „kinyit” gombot, és egyáltalán nem figyelnek arra, kit engednek be a társasházba, csak egy szórólapozót, vagy más nemkívánatos személyt, házalót, tolvajt. És vannak notórius kaput nyitva hagyó lakók is. Láttam egy tréfás kiírást egy hasonló problémával küzdő társasházban: „Kérem, ellenőrizzék, hogy bezáródott-e a kapu, mert bejöhetnek: Gollam, Saruman, Darth Vader, Maltazár, orkok, zombik és vérszívók.”

 

Pénzhiány

A társasházak állapota folyamatosan romlik, ezért nemcsak a működtetésre kell forrásokat biztosítani, hanem a karbantartásra, és a majdani felújítására is érdemes már korábban félretenni. A tapasztalat azonban az, hogy a közgyűlésen résztvevő  tulajdonosok többnyire nem járulnak hozzá a közös költség emeléséhez, a felújítási alap növeléséhez, egy banki előtakarékossági szerződés megkötéséhez. És szinte lehetetlen úgy pályázni, ha a társasház semmilyen önerőt nem tud felmutatni.

 

Szemét ügyek

A kukák mindig hamarabb telnek meg, mint ahogy azokat elszállítanák. A szemeteszsákok a kukák körül gyűlnek, púpozódnak. Jó esetben a szemeteszsákok, mert még mindig vannak olyan lakók, akik a háztartási hulladékukat, a romlásnak indult ételmaradékukat is, csomagolás nélkül zúdítják bele a kukába. Ha elfogyott a hely a kommunális kukában, akkor a szelektívbe. A szelektív szemétgyűjtéssel sem lett jobb a helyzet. Még mindig kevesen gyűjtik a hulladékot szétválogatva. És újra meg újra át kellene ismételni, mi kerülhet a szelektív gyűjtőkbe.

 

Az Ön szerint melyik a legbosszantóbb probléma?

Ön szerint melyik a legbosszantóbb társasházi probléma? Kérem, szavazzon. Egy választ tud bejelölni.
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Szavazatok mind:
1. szavazat:
utolso szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Kassai Gizella 

Megjelent: 1603 alkalommal

 

LOGO feher hatter


 

Társasházi vereségmentes kommunikáció

Önnel is előfordult, hogy nem tudta jól képviselni a saját érdekeit lakótársai véleményével szemben?
Ön is volt már olyan közgyűlésen, amely veszekedésbe, kiabálásba torkollott?
Nyomja meg a gombot!